Pozor na investiční past! Za ubytování turistů v bytě hrozí pokuta 0,5 mil. Kč

Investoři kupovali byty v Praze za účelem poskytování noclehu. Toto podnikání již není legální. Byznys funguje jen v nemovitostech zkolaudovaných na krátkodobé ubytování.

Cestovní ruch na území hlavního města opět vzkvétá. Rok 2023 byl podle údajů ČSÚ vynikající. Oficiální pražská ubytovací zařízení využilo bezmála 7,5 milionu hostů, kteří v nich realizovali necelých 17 milionů přenocování. To je pro podnikatele a investory fantastická zpráva. Má však jeden háček. Úřady postupně zatnuly tipec divokému pronajímání bytů poblíž centra přes hostitelskou platformu Airbnb.

Jak tažení úřadů proti Airbnb zmařilo pronajímání investičních bytů turistům

Problematika spojená s kasírováním plateb za krátkodobé přenocování v bytě se dá rozdělit na dvě části. První se týká klasického podnikání na černo bez povolené ubytovací živnosti a řádného danění příjmů. S tím souvisí i obcházení povinnosti registrace a hlášení cizinců na cizinecké policie a odvod poplatků za rekreační pobyt obecnímu úřadu.

Druhá komplikace vznikla teprve nedávno, když se k tažení institucí přidal stavební úřad. Ten vyrukoval s požárními předpisy, které jsou pro stavby užívané za účelem krátkodobého ubytování přísnější než u trvalého bydlení. To znamená, že krátkodobé ubytování turistů v bytech již není legální.

Jestli zvažujete nákup pražských nemovitostí za účelem poskytování noclehu turistům, dejte si pozor, ať nevsadíte na mrtvého koně. U bytů byste totiž museli nejprve požádat stavební úřad o jejich rekolaudaci na jednotky pro krátkodobé ubytování. Příslušný orgán vám ale nemusí vyhovět. A i kdyby vám vyhovět chtěl, potřebujete ke změně účelu užívání bytové jednotky ještě souhlas většiny vlastníků v domě, který nejspíš nezískáte. Samozřejmě můžete pronajímat vaši nemovitost i bez těchto formalit dál. Pokud ovšem přítomnost hostů v bytech nahlásí vaši sousedé, riskujete pokutu až do výše půl milionu korun.

Východiskem pro realitní investory je prostor zkolaudovaný na krátkodobé ubytování

Naštěstí existuje jednoduché řešení, které nadále umožňuje zhodnocování finančních prostředků formou poskytování noclehu mimo běžná ubytovací zařízení. Stačí investovat do jednotek, které jsou v developerských projektech a rekonstruovaných činžovních domech zkolaudované na krátkodobé ubytování.


Obvykle se jedná o prostory situované v 1. podzemním podlaží, což je pro úspěšný provoz ubytování výhodné. Hosté totiž nenarušují klasický chod bytového domu a majitel investiční nemovitosti nemusí řešit sousedské stížnosti. Vzhledem k již existující kolaudaci nebytových jednotek na krátkodobé ubytování ho také nemůže popotahovat Společenství vlastníků jednotek.

Další výhody nemovitostí určených na krátkodobý nocleh

Když vás podnikání v turistickém ruchu omrzí, stále vám zůstanou perspektivní reality v Praze, jejichž cena nyní roste a v budoucnu velmi pravděpodobně dále poroste. Vaše finance uložené lidově řečeno do cihel tak neztratí svou hodnotu.

V případě potřeby mohou v těchto nemovitostech plnohodnotně bydlet třeba vaše děti během studia na vysoké škole. Nebo je můžete nabídnout vašim spolupracovníkům či byznysovým partnerům na přechodné bydlení.

Snad vám tento příspěvek vyjasnil situaci na realitním trhu. Hledáte-li vhodné investiční jednotky na krátkodobé ubytování, prozkoumejte možnosti nově zrekonstruované rezidence Chlumova 3 na pražském Žižkově pouhých 6 minut MHD od Václavského náměstí.